Een kleurrijk nieuwjaar

Een kleurrijk nieuwjaar

Berichtdoor Jyoti » 21 maart 2011 14:57

[img rechts]http://www.migindia.com/festivals/wp-content/uploads/2009/10/holi-2-300x198.jpg[/img]

Wie voorbije zondag, 20 maart, toevallig in een buurt kwam waar een grote Hindoestaanse gemeenschap is, kon er niet langs kijken: overal liepen mensen rond met gekleurde vlekken in hun haar, kleding en gezicht. Het was namelijk Holi, een uitbundig hindoefeest dat tegelijk nieuwjaar, lentefeest en religieus festival is.

Holi vindt plaats op de dag na de volle maan van de maand Phalguna, volgens de hindoeïstische maankalender. Volgens onze gebruikelijke kalender is dat ergens rond maart, maar de exacte datum verschilt van jaar tot jaar. Voor de hindoes betekent Holi de komst van een nieuw jaar, met nieuw leven, een frisse start voor de natuur en voor de mens. Het kleurrijke en levendige van de lente komt tot uiting in de kleurrijkheid en uitbundigheid van het feest: iedereen lacht, danst, zingt, en... smeert elkaar van top tot teen in met poeder in alle kleuren van de regenboog!

Net zoals wij gewoon zijn met onze talrijke nieuwjaarsvoornemens, is de start van het nieuwe jaar ook voor hindoes een periode waarin je probeert slechte dingen in je leven achterwege te laten en ruimte te maken voor nieuwe, goede dingen. Die symboliek van goed en kwaad heeft in het Holi-feest een diepere laag. In het feest wordt namelijk de mythe van Prahlad herdacht.

Prahlad was de zoon van een machtsbeluste koning. Deze koning was erin geslaagd onsterfelijk te worden: hij kon gedood worden door mens noch dier, overdag noch 's nachts, binnen noch buiten, door geen enkel wapen. Dit gaf hem een enorme macht en hij verwachtte dan ook dat al zijn onderdanen hem als een god zouden aanbidden. Er was er echter eentje die weigerde, zijn eigen zoon. Prahlad wou niemand anders dan de god Vishnu aanbidden.

Dat maakte de koning zo boos dat hij zijn dochter Holika, die magische krachten had, zo ver kreeg dat ze haar broer op een brandstapel lokte waardoor hij verbrand zou worden. Op het laatste moment greep Vishnu echter in om zijn trouwe volgeling te beschermen: Prahlad werd gered en Holika ging zelf in vlammen op. Ook met de onoverwinnelijke koning werd afgerekend. Vishnu veranderde in een wezen dat half mens was en half leeuw (dus noch mens, noch dier), en doodde de koning met klauwen (dus geen wapen), tijdens de schemering (dus noch overdag, noch 's nachts) en op de drempel van het huis (noch binnen, noch buiten.)

Elk jaar herdenken hindoes deze overwinning van het goede op het kwade door op de vooravond van Holi een groot vuur aan te steken. Op die manier wordt symbolisch het kwaad weer vernietigd en is opnieuw de weg vrijgemaakt voor het goede dat hopelijk in het komende jaar centraal kan staan.
Where there is darkness, let me sow light.
Avatar gebruiker
Jyoti
CrediOrca
CrediOrca
 
Berichten: 16131
Geregistreerd: 09 feb 2005 17:31
Woonplaats: Brussel
Heeft bedankt: 1 keer
Is bedankt: 15 keer

Re: Een kleurrijk nieuwjaar

Berichtdoor Jyoti » 21 maart 2011 18:42

En neem het maar van me aan, die kleurtjes weer uit je haar en kleding wassen is bepaald niet makkelijk. :/
Where there is darkness, let me sow light.
Avatar gebruiker
Jyoti
CrediOrca
CrediOrca
 
Berichten: 16131
Geregistreerd: 09 feb 2005 17:31
Woonplaats: Brussel
Heeft bedankt: 1 keer
Is bedankt: 15 keer

Re: Een kleurrijk nieuwjaar

Berichtdoor Hinata » 25 maart 2011 13:10

Leuk stukje! Afbeelding
宗教, 希望 en 愛
Hinata
CrediGup
CrediGup
 
Berichten: 971
Geregistreerd: 04 okt 2010 19:58
Heeft bedankt: 0 keer
Is bedankt: 1 keer


Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

cron